воскресенье, 12 марта 2017 г.

Масляна-2017. Що потрібно робити в кожен із днів

Тиждень перед початком Великого посту – це час багатого частування, розваг, походів на гостину та всіляких веселощів





МАСЛЯНА 2017: ЯК СВЯТКУЮТЬ МАСЛЯНИЙ ТИЖДЕНЬ
За традицією Масляна святкується тиждень (так званий Масляний тиждень). Кожен день є символічним.



ПОНЕДІЛОК – ГОСТІ
У перший день Масляної приймають гостей та печуть млинці. Колись у цей день прикрашали оселю солом'яний опудалом.
ВІВТОРОК – ЗАЛИЦЯННЯ
У вівторок незаміжні дівчата влаштовували оглядини або ж йшли кататися з хлопцями на санях. Вважалося, якщо ти не смустишся з гірки, то Масляна образиться.
СЕРЕДА – ЧАСТУВАННЯ
У середу жінка кличе зятя та інших гостей на млинці. Кожна хазяйка повинна мати особливий рецепт приготування млинців.

ЧЕТВЕР – ГУЛЯННЯ
У четвер розпочинаються масові гуляння.
П'ЯТНИЦЯ – ТЕЩИН ДЕНЬ
У п'ятницю вже зять повинен кликати тещу на млинці. Вважається, що такий обряд сприятиме налагодженню стосунків у родині.
СУБОТА – ПРОЩАННЯ ІЗ ЗИМОЮ
У суботи всіх ходять у гості та з веселим настроєм проводжають зиму. Існує традиція запрошувати в гості сестру чоловіка (зовицю) та пригощати її смачними млинцями. 
НЕДІЛЯ – ПРОЩЕНА НЕДІЛЯ

Тиждень завершується Прощеною неділею, коли треба забувати всі образи та прощати. Ближче до вечора всі гуляння завершуються символічним спалюванням опудала.
Так як головним символом цього свята вважаються млинці, необхідно вміти готувати. Не просто приготувати млинці, а ще складніше зробити їх по-справжньому смачними, тонкими і ароматними. Існує кілька секретів, які обов’язково стануть в нагоді сучасним господиням:


  • Пекти млинці потрібно на товстих сковородах невеликого діаметру.
  • Тісто наливати на добре розігріту поверхню, попередньо змастивши її олією або жиром.
  • Наливати тісто потрібно в центр сковороди, а потім, нахиляючи її, розподілити його по всій поверхні.
  • Млинці починають прилипати до сковороди з кількох причин: якщо поверхня холодна; якщо поклали невелику кількість борошна; якщо борошно поганої якості.
  • Як тільки тісто на млинці добре підніметься потрібно додати збиті яєчні білки.
  • Змішувати білки з тестом потрібно рухами знизу вгору” або “зверху вниз, інакше тісто “сяде”.
  • Якщо використовувати гречане борошно для млинців, але необхідно простежити, щоб вона була суха, просеянная і без затхлого запаху.
  • З появою на поверхні млинця бульбашки, його потрібно перевернути на іншу сторону.
  • Млинці смажити на сильному вогні.
  • Під час випікання, необхідно стежити, щоб блін легко відокремлювався від сковороди. Для цього можна використовувати спеціальну лопатку або вилочку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий